Image
27 Nisan, 2023

Kil ve Beton Kiremitler (Bilmeniz Gereken En Önemli Farklar)

Kil kiremit mi Beton kiremit mi? Bu kiremitlerin her ikisi de zengin klasik çekicilikleri ve sağlamlıklarıyla ünlüdür. Ancak, beton kiremitler sağlamken, kil kiremitler daha iyi bir tavan arası sıcaklığı sunar. Şimdi muhtemelen bu ikisinden hangisini seçeceğinizi merak ediyorsunuz. 

Kil ve beton kiremitler şekil, maliyet ve kullanım ömrü açısından farklılık gösterir. Aslında, kil kiremitler yaklaşık 150 yıl dayanırken, beton kiremitler 40 - 50 yıl sonra kırılmaya başlar. Fazla suyun olduğu yerlerde daima kil kiremit kullanın. Beton kiremitlerin yağmurla kırıldığı yerlerde kil kiremitler suyu tahliye eder ve kolayca eğrilmez. Beton kiremitler yazın serin, kışın sıcak kalırken kil kiremitler böyle değildir. Bu nedenle, içeride ek klima veya çatı havalandırmalarına ihtiyaç duyabilirler. Kil kiremitler kırılgandır ve ağır bir yük ile kırılabilir. 

Kil Kiremit Nedir?

Adından da anlaşılacağı gibi, kil kiremitler küçük dikdörtgenler halinde preslenmiş pişmiş çamur kiremitlerdir. Böylece daha fazla sıkıştırılırlar ve güçlerini kaybetmezler. Kil, kalıplanmadan önce yığılıp ezildiği için bu kiremitlerle pürüzsüz, lekesiz bir yüzey elde edersiniz.

Bu kiremitleri kırmızı, siyah, gri, kahverengi ve yeşil gibi farklı ancak sınırlı renklerde de bekleyebilirsiniz. Ve daha fazla kişiselleştirme için her zaman kiremit boyamayı deneyebilirsiniz! Ortalama Ömürü  125 - 150 yıl olan  kil kiremitler uzun süreli kullanımlar için vazgeçilmezdir.

Beton Kiremit Nedir?

Beton kiremitler çimento, kum, su ve demir oksitten yapılır. Dolayısıyla, yüksek mukavemet ve dayanıklılıklarını düşünebilirsiniz! Beton karolar yoğun ve kalındır, bu nedenle yongalar ve çatlaklar konusunda endişelenmeden onları düzlüklere veya kıvrımlara göre özelleştirebilirsiniz.

Dahası, beton karolar daha da özelleştirilebilir. Bunları kırmızı, mavi, gri, mor, siyah veya beyaz gibi çeşitli renklerde bulabilirsiniz. Ya da onları boyayabilir veya sahte ahşap veya taş gibi görünmeleri için bir kaplama ekleyebilirsiniz.

Öneri:

Beton çatı kiremitlerinin altına biraz köpük veya bitümlü keçe ekleyin. Bu onları yalıtacak ve gözenekliliklerini azaltacaktır.

Şekil ve Görünüm

İlk ve en belirgin karşılaştırma faktörü nasıl göründükleridir. Kil kiremitler o kadar da süslü değildir ve düz ve dikdörtgen görünürler. Ancak onları diğerlerinden ayıran şey, eski elmas çatıları tasarlayan kavisli profilleridir.

Ancak üst düzey bir çatıya ihtiyacınız varsa, betonu tercih edin! Bu kiremitler, çatı çizginize uyum sağlayan yarım kesilmiş borular gibi kavisli ve içi boştur. Bu da onları hem düz hem de eğimli çatılar için kullanabileceğiniz anlamına gelir.

Kısacası, kil kiremitler sade, retro ve kır evi görünümündeyken, beton olanlar villalar için kavisli ve ultramodern kiremitlerdir. Yani, çatınıza en uygun olanı seçin!

Dayanıklılık

Hem kil hem de beton karolar kalın ve güçlüdür. Ancak kil karolar ikisinden daha dayanıklıdır ve renklerini ve yüzeylerini 100- 150 yıl boyunca korurlar! Tüm tozu, UV ışınlarını ve yüzey lekelerini iter, tıpkı plastik gibi zamanın testlerine dayanırlar.

Ve tahmin edin ne oldu? Ayrıca şiddetli yağmura dayanır ve çatınızı kötü sızıntılardan, mantardan ve o ürkütücü haşerelerden korur.

Ancak beton kiremitler yaklaşık 30- 50 yıl dayanır. Ve nemi emebilir, engebeli hale gelebilir ve çatı çizgisini tahrip edebilirler. Ancak düşük-orta yağmurlarda kiremitleri korumak için çatı kaplaması ve çimento ekleyebilirsiniz. Yani, bu o kadar da büyük bir sorun değil!

Bununla birlikte, en büyük endişe kırılganlıkları ve gözeneklilikleridir.

Beton karolar toz ve tuzları emer, bu nedenle zamanla solmaya başlarlar. Ayrıca, yük altında kırılabilirler ve sık sık değiştirmeniz gerekir. Bu nedenle, kıyı ve kırsal bölgelerde bunlardan kaçınmak daha iyidir.

Tercih Edilen İklim ve Sıcaklık

Karlı bölgelerde neden kil çatılara rastlamadığınızı biliyor musunuz? Çünkü soğukta kırılırlar. Ancak hafif kar yağışına dayanmaları için üzerlerini asfaltla kaplayabilirsiniz.

Öte yandan beton kiremitler sıcak ve soğuk havalara karşı çok daha esnektir. Bunun nedeni nedir? Birincisi, beton kil gibi genleşmez veya büzülmez ve ikincisi, kolayca kırılmaz.

Ancak önlem olarak, nemli bölgelerde beton karolardan kaçınmaya çalışın, çünkü eğilmeleri ve deforme olmaları için küçük bir şans vardır.

Kurulum Kolaylığı

Kil kiremitlerin döşenmesinin ne kadar zor olduğundan zaten bahsetmiştik, değil mi? Ancak daha da endişe verici olan şey, kırılabilecekleri için yerleştirmek veya paketlemek için kiremitlerin üzerinde yürüyememenizdir.

Ancak diğer taraftan, beton kiremitlerin yerleştirilmesi ve doldurulması kolaydır. Evet! Fayansların üzerinde özgürce yürüyebilir, onları vidalayabilir veya yapıştırabilirsiniz; size en uygun olanı!

İzolasyon

Kil kiremitler beton kiremitlere göre çok daha yalıtkandır ve ısıyı hapseden süper sıkı yüzeylere sahiptir. Bunun aksine, beton kiremitler hava akışını artıran ve tavan arası sıcaklığını etkileyen daha geniş boşluklara sahiptir.

Ayrıca, çatı için iyi bir gürültü ve UV emilimine ihtiyacınız varsa, kil kiremitleri tercih edin. Ormanların ve kıyıların yakınında daha iyi nem ve rüzgâr kontrolü için onlara güvenebilirsiniz. Daha iyi sonuçlar için A sınıfı kil kiremit kullanmayı unutmayın.