İnsanların dış cephelerini, özellikle de çatılarını dekore ederken en sık duydukları endişelerden biri kiremitleri değiştirmeleri mi yoksa boyamaları mı gerektiğidir! Bu soru sizi de rahatsız ediyor mu? Cevabınız evet ise, size yardımcı olmak için buradayız!
Bugün, kiremit boyama, boya ve cila türleri ile kolay ve hızlı boyama için bazı harika ipuçları hakkında konuşacağız!
ANAHTAR ÇIKARIMLAR
Kiremitleri boyayabilirsiniz, ancak tüm kiremitleri boyamak kolay değildir! Beton, kil ve arduvaz gibi kaba kiremitleri kolayca boyayabilirsiniz, ancak cilalı olanları boyamak zordur.
Neme dayanıklı epoksi, akrilik ve lateks boyalar kiremitler için en iyisidir. Tarzınıza göre mat ve parlak gibi farklı yüzeylerle daha fazla oynayabilirsiniz.
Kauçuk ve metal gibi gözeneksiz kiremitleri zımparalamanız ve astarlamanız gerekir. Bu yüzden elinizin altında biraz zımpara kağıdı ve çelik yün bulundurun!
Kil ve arduvaz gibi gözenekli kiremitler boyayı emer ve zamanla şeffaf görünür. Ama endişelenmeyin! Kiremitlerinizi en iyi şekilde boyamak için adım adım hızlı bir kılavuz bulabilirsiniz.
Metal Kiremitleri Boyayabilir misiniz?
Metal kiremitleri emaye veya akrilik boya ile kolayca boyayabilirsiniz. Tek yapmanız gereken kiremitleri sirke ile ovmak ve tabanı hazırlamak için çimento uygulamaktır. Ardından, daha iyi bir tutuş için çelik yünü veya zımpara kâğıdı ile zımparalayın. Ancak dikkatli olun! Karoyu bükmek istemezsiniz, değil mi?
Şimdi, fayansları çinko veya polimer astar ile astarlayın. Solmayı ve eğrilmeyi azaltmak için ince, çoklu katlar kullanmak harika olacaktır. Daha iyi sonuç almak için her şeyi balmumu veya parafin ile tamamlamayı unutmayın!
Fayansları emaye, tebeşirli veya lateks sprey boyalarla toz boya ile de kaplayabilirsiniz. Ancak kir ve döküntülerden korumak için pas önleyici bir kaplama eklemeyi unutmayın. Ya da soyulmayı azaltmak için bazı çatı delikleri kullanın!
Beton Kiremitlerin Boyanması Kolay mı?
Beton çatı kiremitleri zaten pürüzlü ve düzdür. Bu yüzden onları boyamak nispeten hızlı ve kolaydır. Sadece yüzeydeki yağı yıkayın, astarlayın ve her şey hazır. İsterseniz, daha iyi bir yüzey elde etmek için delikleri kapatmak üzere bir dolgu maddesi kullanabilirsiniz.
Peki ya pastanın üzerindeki kiraz? Beton karolar her tür boya ile iyi gider! Yani, dilediğiniz akrilik, epoksi veya yağlı boyayı özgürce kullanabilirsiniz. Ancak neme dayanıklı bir boya kullandığınızdan emin olun. Sonuçta, termitlerin fayanslarınızda gezinmesini istemezsiniz, değil mi?
Kil Kiremitleri Boyayabilir misiniz?
Kil kiremitlerin boyanması zordur. Kavisli kenarların yakınında renk kaybetmeye başlarlar. Bu ne anlama gelir? Boyamadan önce kiremitin parlaklığını gidermeniz gerektiği anlamına gelir. Ardından, özel epoksi ve aerosol boyalar veya spreylerle boyamaya başlayabilirsiniz.
Uzun lafın kısası, kil kiremitlerin boyanmadan önce cilalanması ve zımparalanması gerekir. Ardından, özel bir 'fırınlanmamış' kil astar kullanarak boyanız için kaba bir taban oluşturmanız gerekir. Burada, su nedeniyle çarpılma ve solmayı azaltmak için bir keçe ekleyebilirsiniz.
Hangi Kiremitleri Boyamamalısınız?
Tamam, artık hangi kiremitleri boyayabileceğinizi biliyorsunuz! Ancak tüm kiremitlerin kolayca boyanamayacağını söylediğimizi hatırlıyor musunuz? Evet, bazı kiremitlerin boyanması daha iyidir. Bunlar şunlardır:
Hasarlı veya Kırık Kiremitler: Kiremitlerinizde büyük delikler veya pas lekeleri varsa boyamalı mısınız? Kesinlikle hayır! Bu kiremitler yine de boyaya direnç gösterecek ve içeriye su sızdıracaktır. Paradan tasarruf etmek için bunları değiştirmeyi tercih etmelisiniz.
Pişmiş Toprak Kiremitler: Pişmiş toprak kiremitlerin boyaya direnç gösteren parlak bir seramik sırları vardır. Bu nedenle, boya zamanla pul pul ve kabarcıklı hale gelebilir.
Kompozit Kiremitler: Kompozit kiremitler boyamayı zorlaştıran bir reçine filmine sahiptir. Ancak yine de bunları yağlar ve parafin ile yeniden cilalayabilirsiniz.
Bakır Fayanslar: Tecrübelerime göre bakır karoların boyası 1-2 yıl içinde soyuluyor. Bu nedenle, boyamak için zaman ve para harcamamalı ve sadece değiştirmelisiniz.